Boboteaza by Kabynet

By
  Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 19 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
   În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește că preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasmă (apă sfințită), cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele. Înainte de regimul comunist, această datină exista și la București, Patriarhul coborând Calea Victoriei de la Palatul regal până la Dâmbovița, unde pocăiții, îmbrăcați în halaturi albe, se aruncau în apa înghețată pentru a o ridica.
  Bobotează este o sărbătoare sfînta pentru toți creștinii ortodocși din lume. Există o tradiție venită din moși strămoși ca toți credincioșii să se scalde în apele reci ale bazinelor acvatice din jurul mănăstirilor, cu scopul de a-și purifică sufletul și trupul, și de a-și întări sănătatea tot odată. Echipa Kabynet a fost în vizită la mănăstirea Curchi unde a capturat momente din această sărbătoare. Oameni frumoși, obraji roșii și multe zâmbete au însoțit pe toți ce s-au aventurat în apă.

You may also like