Pentru milioane de oameni, ceaşca de cafea de dimineaţă este una dintre desfătările zilei. Plăcerea de a sorbi această băutură aromată poate fi, de acum încolo, dublată şi de cunoaşterea beneficiilor ei pentru sănătate.
Mai multe cercetări din ultimii ani au arătat că, dincolo de binecunoscutul efect reconfortant al cafelei, ea posedă şi un şir de proprietăţi curative. Astfel, ea s-a dovedit a fi un protector activ al ficatului, fiind implicată în metabolismul grăsimilor din acest organ; cei care beau cu regularitate cafea, riscă mai puţin să sufere de distrofia lipidică a ficatului.

Consumatorii de cafea sunt mai robuști mintal, fiind bântuiţi cu 50% mai rar de gânduri suicidale, deci se reduce numărul persoanelor depresive şi rata sinuciderilor, probabil datorită stimulării unei producţii mai înalte în creier a neuromediatorilor serotonina şi dopamina („hormonii fericirii”).

În plus, ea întăreşte memoria şi reduce riscurile apariţiei demenţiei odată cu înaintarea în vârstă.

În sfârşit, unul dintre studiile recente a constatat că o ceaşcă de cafea zilnic poate reduce cu 7% riscurile apariţiei cancerului la col uterin.

Trebuie de agăugat o menţiune importantă – majoritatea studiilor au arătat că efectele benefice ale cafelei sunt valabile dacă se consumă nu mai mult de două ceşti pe zi.
În caz contrar, dacă doza este depăşită, leacul se poate transforma în opusul său.
