Ce avem şi ce mâncăm

By

Nutriţioniştii susţin într-o voce că ceea ce este comun pentru cele mai sănătoase diete este consumul sporit de fructe şi legume şi consumul redus de hidraţi de carbon. Dietele cele mai înalt cotate, cum ar fi cea mediteraneană, cea nordică şi paleo dieta promovează anume un astfel de regim alimentar. Dieta nordică, de exemplu, proprie ţărilor scandinave, e bogată în peşte, legume, pomuşoare şi carne de vânat şi este considerată în prezent drept cea mai indicată pentru prevenirea obezităţii şi a bolilor de inimă.

PC: google.com

Meniul tradiţional al moldovenilor, însă, e departe de a respecta exigenţele unui regim alimentar sănătos. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că moldovenii consumă, în general, o cantitate mare de produse de panificaţie, cartofi, lapte şi ouă, care sunt calorice şi ridică nivelul aşa-numitului colesterol rău.

PC: google.com

În medie, un moldovean consumă lunar aproape nouă kilograme de pâine şi alte produse de panificaţie şi doar trei kilograme de fructe. Adică o sută de grame de fructe zilnic… Peşte în alimentaţia noastră e şi mai puţin – un kilogram pe lună.

PC: google.com

Curios că, în timp ce ne mândrim cu grădinile şi livezile roditoare, produsele pe care le creştem nu prea ajung pe masa noastră. Mai degrabă preferăm să exportăm fructele pentru a-i face pe alţii mai sănătoşi, iar noi mâncăm pâinea noastră cea de toate zilele.

PC: google.com

 

Ți-ar părea interesant și: Genetica divorţului

You may also like