Credinciosul

By

Cu mulți ani în urmă, bunicul fotografului Thomas Freteur ia oferit o cameră Hasselblad – una pe care el însuși o folosea în timpul carierei sale fotografice, care a început la începutul anilor ’50. A fost această scânteie care la condus pe Freter să facă fotografii? Cu siguranță, el la îndrumat, dar Freteur ezită să crediteze acest singur cadou prin cimentarea conexiunii sale cu mediul.

La urma urmei, încurajarea a venit dintr-un colectiv pe care la format în Belgia, „Out-of-Focus”, care la împins să-și dezvolte practica. Cu timpul, Freteur și-a folosit aparatul de fotografiat din ce în ce mai mult, pentru a-și înrobi curiozitatea cu privire la lumea în general. Această explorare a început în Belgia, dar sa mutat repede: Munții Carpați; zonele neexplorate din Haiti;  Brooklyn.

În concluzie: un cadou de bun venit a permis căutarea de răspunsuri pentru a germina și a crește ca artist.

În Haiti, este prezentă o varietate de credințe. „Ministerul Afacerilor Externe și Culte” al țării enumeră mai mult de 175 de biserici active și distincte: Armata lui Hristos, Biserica Apostolică a Eliberării, Adunarea lui Dumnezeu, Biserica lui Dumnezeu, Biserica lui Dumnezeu & Hristos …  localnicii „60% sunt catolici, 40% protestanți, dar 100% sunt Vodou [voodoo]”.

Indiferent de convingerile diferite ale populației, o credință împărtășită într-o putere mai înaltă îi împinge pe oameni spre locuri pustii precum Ti Pinsik. Ceea ce a început ca o interacțiune personală între bunic și nepot a fost susținut și dezvoltat de credințele unor persoane asemănătoare; nu se poate vedea decât paralela dintre acest loc și experiența lui Freter. Ceea ce leagă toate împreună – locurile sfinte, închinătorii credincioși, bunicii și fotografii – este dorința de a căuta răspunsuri.

 

Ti Pinsik, Aux Poteaux, 4th “section communale” in Gonaïves, Haiti.

Pasteur Washington has been delivered at the bottom of the hill during a stormy day. Some houses have been burned. Men said ” A king is born”
Ti Pinsik, Aux Poteaux, 4th “section communale” in Gonaïves, Haiti.

You may also like