Entitate vie: spiritualitate, industrie și moarte pe Gang by Giulio Di Sturco

By
Râul Ganges este un simbol al civilizației și spiritualității indiene – este o sursă de poezii și legenzi care sunt mai vechi chiar decât Atena sau Ierusalimul. De secole, oamenii au călătorit aici pentru a găsi inima culturii hinduse în India. Ca parte a conservării și reînnoirii tradițiilor ancestrale, mâncarea, florile și alte oferte religioase sunt puse pe apă în apele sale de zi cu zi. Dar acum

Este o credință comună printre pelerinii hinduși că aceste ape sunt atât de pure și de sfinți încât sunt scutite de orice rău. Și totuși, în fiecare an, circa 32.000 de cadavre sunt incinerate în Varanasi, care contaminează apele și cei care se scaldă în ea. Prin adăugarea de schelete de animale putrezite, se observă adesea un strat spumos de gunoi de-a lungul unor porțiuni ale râului. În plus, orașele de pe malurile sale au sisteme de canalizare inadecvate și stații de tratare a apelor reziduale, adăugând la numărul de copii care suferă și mor din cauza bolilor cauzate de apă. Astfel, revoluția verde a Indiei a fost, de asemenea, dăunătoare: fostele terenuri goale sunt puternic irigate și fertilizate, ceea ce duce la exploatarea resurselor de apă și a scurgerilor de îngrășăminte în râu.

, Ganges este la un pas de o criză ecologică.

În trecut, zeița Ganga a răsărit sălbatic, răsucind peisajul indian cu vigoarea și puterea, începând cu apele răcoroase, înghețate din Himalaya și alergând până la Golful Bengal. Dar acum, disponibilitatea apei în bazinul Ganges este în mare măsură dependentă de muson. Datorită încălzirii globale, schimbările dramatice ale climei au modificat în mod semnificativ momentul, intensitatea și durata precipitațiilor, schimbând cantitatea de apă disponibilă. Gangele se usucă deja în multe locuri și, pe măsură ce modelele meteorologice devin neregulate, anumite părți ale fluviului încetează să mai existe pentru perioade de timp, afectând în mod drastic viețile oamenilor care depind de râu pentru mijloacele lor de trai și bunăstarea spirituală.

You may also like